İşitme Cihazı Kullanan Çocuklar İçin Ebeveynlere Öneriler
Uzmanından Tavsiyeler
Uzmanından Tavsiyeler

İşitme Cihazı Kullanan Çocuklar İçin Ebeveynlere Öneriler

1. Çocukların işitme kayıplarının fark edilmesinde ebeveynlerinin rolü büyüktür. Çocuklarını gözlemlemeli ve çocuklarının seslere karşı tepkisiz kalması , söylenenleri anlamaması, şiddetli seslerden irkilmemesi gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışarak işitme testi yaptırmalıdır.

2. İşitme kaybı ilerleyici olabileceği için aileler düzenli olarak işitme testi yaptırmalı, yaptırdığı testleri muhafaza ederek bir sonraki testlerde yanında getirmelidir. 

3. İşitme kayıplı çocukların işitme cihazından alacağı verim ebeveynlerinin ilgisi ,cihaz hakkındaki bakım ve kontroller için aldığı sorumlulukla doğru orantılıdır. Cihazın bakım ve kontrol sorumluluğu ebeveynlerde olmalıdır.

4.Kulak kalıplarında zamana bağlı olarak sararma ,yırtılma , sertleşme görülebilir. Ebeveynlerin ilgisi sayesinde bu durumlar hemen saptanıp kalıp ve hortum değiştirilmelidir.

5. Pediatrik grupta pil yutma durumu ortaya çıkabileceğinden işitme cihazlarında koruyucu pil kapakları kilitli kalmalıdır. Bebekler pilin bittiğini fark edemeyeceği için pil gösterge ışıkları ebeveynler tarafından kontrol edilmelidir.

6. İşitme cihazının temizliğine özen gösterilmelidir. Cihazın üstünde biriken toz , kir ve nem yumuşak bir bez yardımıyla silinmelidir. Terlemenin veya nemin cihaza zarar vermemesi için nem tabletleri kullanılmalıdır.

7. İşitme cihazı duş alırken veya sağanak yağmur altında kullanılmamalıdır.

8. İşitme cihazı kullanıcıların cihaza alışması ve konuşulanları anlaması zaman gerektiren bir süreçtir. Kullanıcıların ve ebeveynlerin sabra ihtiyacı vardır. Cihazın düzenli kullanılması da ebeveynlerin sorumluluğu altında olan bir durumdur.

9. Çocuklar cihazlandırıldıktan sonra işitsel gelişimin devamı için Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’ne başvurmalı ve işitsel eğitime başlamalıdır. Özel eğitim sürecinde ebeveynler ve öğretmenlerin iletişim halinde olması gerekmektedir.

10. İşitme cihazı kullanıcılarının toplum içinde diğer bireyler tarafından dışlanmaması için toplumsal bilinç oluşturulmalıdır.

11. İşitme cihazlı bireyler işitme cihazı kullanımıyla ilgili problem yaşadıklarında işitme merkezine başvurmalı ve karşılaştıkları sorunlardan dolayı cihaz kullanımını bırakmamalıdırlar.